Tuesday, December 27, 2011

lagi 5 hari nak umur 25 tahun..azam 2012??

udah2 la nak azam baru oii oii...

azam lame nk kawen tahun 2011..(xkawen2 gk..)

nak dpt keje tetap...(err..tgh 50-50 da skrg..he3)

nak bli kete..(xleh bli2 lg..hu3)

sudahnye..ape pon xbole..

azam tahun 2012 saya adelah merealisasikan azam 2011..=)

Thursday, December 22, 2011

biler dapat bonus...

xsangke plak best jgk dpt bonus ni...

bahgie je hidup..

boleh gk la tumpang sket..

yg penting bkn ak yg dpt bonus..kih3!

dpt la mkn free...

senak perut oii..

esok mkn ape plak ekh? ehehe..pizza 7 jnis cheese pelisss!!

ehehehe...

Tuesday, December 20, 2011

sedih~

TIKET BAS NAK BALIK KRISMAS HABIS!

DAMN!

T_T

Tido~

Friday, July 15, 2011

Bila Allah Nak Bagi Rezeki


Okeh..tak lama lagi..aku akan berkhidmat kat sini..walaupun keje kat bank bukanlah antara perancangan kerjaya aku...tp boleh lah sekadar untuk cari pengalaman..harap2 aku boleh mengharungi segala halangan dan cabaran semasa berkhidmat kat sini..amin.

~ 24hb nie check-in kat academy maybank..sambut Ramadhan kat situ..sob..sob..

Wednesday, June 22, 2011

Jangan la buat contest kalau x mampu bagi hadiah

ayat menyindir je kan..haha..tp kalo ade yg terasa berdesing tu cepat2 la byr utang..kihkihkih..

aku cakap kat diri sendiri jer ni..memang teringin nak wat contest tapi x mampu lagi..lagipun dengan wat contest ni antara salah satu cara nak promote blog sendiri selain rajin update dan jenguk2 blog orang..ak x pandai sangat bercerita kat blog sebab tu xde org sgt nak baca..pastu x lawa plak..x pandai berniaga..x pandai bergaya..x pandai edit blog kiut-kiut..[alasan]..alaa, korang pon msti terpikat kat owner blog dulu kan sblom jd follower or silent reader diaorg..hari-hari jenguk blog dier pon xpe walaupun xde entry baru..asal dpt tengok gambar tuan blog..kihkihkih..

okeh balik pada topik..so dengan cara wat contest boleh la up sket nuffnang aku..ehehe..sampai sini saje bebelan aku..hingga ketemu lagi bulan depan..[ko yg malas update bnyk plak bg alasan]..ehehe..

okeh bye..hari nak hujan..guruh dah tung tang tung tang dh tu..bye!

Sunday, March 27, 2011

Jom selongkar beg budak-budak tadika!

Idea yang konon2 nak wat macam melodi fuhhh! selongkar2 beg artis..kah3! Alkisahnye semalam aku duk kemas2 brg brsepah yg di pedajal oleh ank2 sdare aku nie..tengok2 dalam beg skolah diaorang penuh ngan brg2 mainan..gugugu! enjoyz!

beg skolah anak2 sdare aku..sorang laki sorang pompuan


JOM SELONGKAR!!

Beg ni yang abang punyer..antaranye mstilah superhero2 pujaan..ade 4 ketul otomen taro, cd ben10, barang mekap hanye bedak, ...

Beg ni yang adik punyer..macam biasa barang mekap..lotion, shampoo, bedak, sikat rambut, ngn pengikat rambut, berus gigi..beg skolah pilihan mstilah yg princess2, kaler2 pink..hu3..

Saturday, March 12, 2011

Contest My Scary Partner n I


okeh, tamau cakap banyak..jom usha contest abg stalker ni plak..1st time join contest seram2 nih..sorry bro lambat join, kte xbpe sehat..[tp makan selera jer] ahaahaha..
senang jer syarat2 nyer..cekidaut!

Syarat2:

1. mst le kne follow abg stalker yg kacak dan menawan ni.hik2
2. wajib bt entri psl contest ni dan link abg dgn tajuk: "contest my scary partner n I" JUGA letak pic abg stalker seprti di atas.
3. Letak pic korg dgn partner yg agk menakutkn atau aneh2 je mke dia pon bole..(x kesah klu bkn org)
4. tag 2 org kwn tuk promotion la konon.kui3..pastikn kwn2 adek tu tahu ye. :D
5. then,korg2 yg ensem n manis2 ni kne drop link korg kt komen abg stalker.

pssstt! tp mesti mau ingat..
pastikan:

-Partner: WAJIB la yg ala~ala pelik@menyeramkn. (Klu bkn manusia pun bole.Asalkn X PHOTOSHOP,EDIT,COPY,ATAU PNJM PKCIK GOOGLE)

-Contest ni korg mst bergambar brsama partner korg yg brsesuaian dgn TAJUK CONTEST

HADIAHHH????

PEMENANG UTAMA: RM100.00

4 SAGUHATI: HADIAH MISTERI dr ABG STALKER

Exp. Date: 25 MARCH 2011

hahh! ape duk terkebil2 tuh? jom2 join..korang kan ade tepon canggih2, snap2 jer ohh..kalo xpuas ati, g terjah sdiri blog abg stalker kat SINI

eh2..asyik duk membebel jer..gmbar mane? okeh2..[jap2 nak tengok syarat2..abg, kter da memenuhi sumer syarat oh!] ehehe..


memang xde idea btol gmbar scary..bler tgok wallpaper laptop td tibe2 dpt idea..belasah lah yerr..harap abg accept..ahaha.!
nak tag:

1. adfeez
2. AH7

ahahaha..asyik2 korang kan..padan muke!

Sunday, February 6, 2011

Koleksi Mug Yang Bukan Untuk Dijual

Hallo..Hallo..Bloggers! AMJ datang lagi!

Kali ni bukan nak jual mug tapi nak share2 mug yang dah lama terperap kat dalam almari hiasan aku..jom2 terjah!

1. Mug ni xpenah guna sebab xtaw nak wat letak sup ke nak wat minum..ehehe..Ade resepi dol mug ni..oxtail tu apa eh? ekor lembu? Saper2 nak resepi oxtail sup leh la tengok sini..

2. Mug ni lupa plak beli kat mana..kL kut..sayang la nak guna sebab takut spring2 tu karat kalau basuh..xtaw lah bila nak kuar dari almari tu..

3. Back to school bebeyh..mug ni dapat masa jamuan akhir tahun..masa tu aku form 4..banyak2 form..form 5 lah aku paling suker sebab dah jadi senior..best2!

4. Mug ni time aku sangat2 bermurah hati dermakan dara..oopps! Darah..kalau xsilap ni masa diploma kot..first time derma darah..best! xsakit pun..rasa nak derma lagi seksok..=)

5. Mug Castello ni plak beli masa diploma gak..masa tu ada promosi filem Castello kat U aku..aku siap amek otograf..ada Rosyam Nor, Liyana Jasmay,Que Haidar..

6. Yang ni sumer orang taw kan..kalau beli susu Omega..dapatlah mug nie..setakat ni umah aku dah ada 3 bijik..tapi 1 dah trcabut tempat pegang..akulah yang pedajalnye..he3

7. Mug ni agak exclusive kot sebab ada muka aku..ehehe..mug ni dapat tahun lepas..masa aku pegi UPIC Camp kat Putrajaya..

8. Hah! yang ni baru beli minggu lepas..beli snack plate kat KFC konpem dapat mug ni sempena pelancaran restoran KFC yang ke-500..tapi x try guna lagi sebab susah la pemegang die..kalo air penuh pastu panas plak memang sakit ah nak pegang..konpem selama2nya duk dalam almari..ahaha!

9. Mug ni dapat time majlis Malam PraGraduan..untuk bebudak diploma last sem..aDfeez ko ade tak mug ni?? ehehe..masa degree xde dapat apa sebab x pegi..hu3

Okeh..da abes da show off mug2 koleksi limited edition lah sangat..ada banyak lagi sebenarnya..tu belom masuk hadiah percuma beli ubat gigi la, sunquick la [ eh tu bukan gelas ke? xsama eh?]..ehehe..

sekian.

Friday, February 4, 2011

Apa Perasaan Korang Biler Jiran Korang Goreng Ikan Kering Pukul 3 Pagi??

Adakah korang...

Rasa marah?

Ke Rasa macam nak bakar dapur jiran tu?

Ke Rasa nak pegi jer lempang2 muka jiran tu?

Ke Rasa nak tolong goreng samer2 ikan kering tu?

Ke Rasa nak amek ikan kering umah korang suruh jiran korang goreng sekali?

Ke Rasa nak pegi pasar beli 5kg ikan kering lagi bagi kat jiran tu?

Ke Camner? Ce citer..Ce citer?


HAHAHAHAHAHAHA..........

Jangan bengang2 la korang sebab..sebab..sebab..

Aku lah jiran yang sedang menggoreng ikan kering itu...AHAHAHAHAH!

Aku tertido tadi masa tunggu solat isyak..sampai sekarang xngantuk2...kebetulan lah plak esok ada wat akikah untuk anak sedara aku...keje aku kena goreng ikan kering..sepatutnya sempat jer wat pagi esok..tapi dah aku nie xngantuk dan rasa sangat2 rajin..so aku pegi lah goreng dulu...

*Psstt...Jangan marah aku taw jiran2..sayam korang sebab memahami diriku yang terlampau rajin di pagi hari..hu3.

Sunday, January 23, 2011

Zaman kegemilangan Aku

video

Bila layan lagu2 80an ni aku terbayang:

1. buah2 getah depan umah aku
..petang2 mmg konpem masuk kebun getah depan tu carik buah getah..kalo time cuti sekolah siap bangun awal pagi masuk kebun..nak cari buah getah yang paling kebal..nak lawan laga getah ngan adik beradik aku..besh! Now ni depan umah aku dah ada umah2 orang..isk3!

2. Cikedis-cikedis yang ada mainan dalam tu..Tora ke namanye..aku terjumpa kat 1 pasar tp lupa lak nak snap gambar..Cekelat dalam tu xde la nak sangat..nak mainan jerr..hu3!

3. Masuk hutan ngan semak samun cari 'buah kemunting'..sampai berebut2 oh..aku sampai rela redah semak samun yang tebal2..sampai luka-luka badan semata2 nak amek buah yang ranum2 dan gemuk2..jahanam pokok2 tu aku patah2 kan..ehehe.

4. Maen game orang2 kampung
..macam sorok lidi dalam batang pokok, baling tin, bola kaki tiga, maen lompat tali getah, bola bayang [dodgeball]..banyak siott..rindu!

5. Maen tikam-tikam..bukan tikam pisau taw, tikam kad tu..ahahah..beli kad tu 10sen..gores2 pastu tengok dapat hadiah nombor berapa..aku selalu dapat nombor banyak2..slalu dapat kopok murah jerr..benci! Jiran aku tikam sumer mengena..air tin la, air botol la, pistol mainan..aku slalu pow hadiah dia..ahaha! Sanggup oh simpan duit belanja sekolah semata2 nak beli kad tikam tu..ahaha..bengong! Walaupun hadiahnye xselumayan 4D ke, toto ke..tapi besh!

6. Maen congkak buah getah...umah aku dulu xde simen lagi..aku ngan kakak aku korek2 tanah tu buat jadi congkak..pastu masuk kebun getah lagi cari buah yang kecik2 sket..ngeee..rindunye! Sekarang umah dah bersimen bagai sampai xnampak tanah langsung..haih!

7. Main karom..letak bedak banyak2 bagi licin..senang nak buat jentik backhand..abang2 aku terer main benda nie..kalau tengok kat hujung2 papan tu sampai berlekuk2..tertonggeng2 nak cari port yang seswai nak masukkan buah masing2..dulu buah hitam ngan krim jer..skarang da kaler2 aku tengok..

8. Rakam2 suara kat radio..ni hanya aku jer wat keje nie..ahaha..konon2 nak jadi pembaca berita kat radio..kui3x! Habis aku g amek kaset2 lagu zaman2 dulu..xpdc la, macam2 lah aku xingat..aku pegi wat record suara aku baca berita..ilang sumer lagu2 xpdc..ahahah! lepas record dengar balik..ngokngek tol la..rindunyer!

Tu jelah aku ingat zaman aku dulu2..nanti teringat apa2 aku update..seksok biler aku [dan bakal anak-anak] baca blog aku nie mesti lawak..

bye2..gudnite!

Friday, January 21, 2011

Buah Kundang

Makan sikit..
Masam! Masam! Masam!

Makan sikit lagi..
Masam! Masam! Masam!

Tak sampai separuh aku makan aku dah surrender! tak tahan ouh!

Pernah makan tak buah nie? Aku xtaw lah aku makan buah ke makan cuka..ehehe.


Tapi bila fikir2 balik, saper yang buat buah ni masam? Yang aku ni plak kenapa nak mengeluh2 sebab masam. Kadang-kadang aku terlupa semua benda hidup/mati ni Allah swt yang cipta. Saper aku nak perlekeh ciptaan Dia?

Aku pernah baca 1 kisah pasal buah tembikai..mesti korang pon penah baca kan..citernya macam nie..

Suatu hari, Syaqiq al-Balkhi, seorang sufi telah membeli sebiji tembikai untuk isterinya dan ini membuatkan isterinya begitu gembira. Tetapi apabila buah tembikai itu dibelah, isinya tidak elok. Kerana itu marah-marahlah si isteri tadi kerana kecewa mendapati isi buah tembikai itu tidak seperti yang diharapkannya.

“Kepada siapa engkau tujukan marah kamu itu? Adakah kepada penjual, atau pembeli atau penanam ataupun kepada Pencipta buah tembikai itu?” tanya Syaqiq kepada isterinya.

Kemudian dengan lembut dia berkata lagi; “Wahai isteriku. Ketahuilah, si penjual itu tentu ingin agar jualannya terdiri daripada barangan yang terbaik. Si pembeli pula, tentu ingin membeli yang terbaik sahaja. Manakala si penanam, kalau mampu sudah tentu dia ingin agar hasil tanamannya yang terbaik juga. Nyatalah, bahawa marahmu itu ditujukan kepada Pencipta buah tembikai itu!! Bertakwalah engkau kepada Allah dan redhalah dengan segala ketentuannya.”



Yang ni versi comic..



Source : kisah tembikai
Images : islamic comic

Maka, renung-renungkan lah..=)

Thursday, January 20, 2011

Budak-budak sekarang bertuah

Best ah bebudak zaman sekarang..dulu-dulu masa aku belajar mengira, mak aku xde masa nak ambik2 video pakai henset..henset pon xde apatah lagi nak ambik video..isk3! Dulu zaman2 80an henset dah ada video ke eh? ehehe..la ni bapak segala video ade! Haih!

video

Adik beradik aku 8 orang..boleh kata family aku nie cukup-cukup makan jer..mak aku cakap anak 1st sampai ke-5 memang agak susah la jugak...masa anak ke-6 [aku] dan adik-adik kira dah stabil..tu pon kadang-kadang kena bajet..beza umur kitaorang pon xde beza sangat..2,3 tahun jer..kalau nak kira gambar aku masa kecik2 boleh kira pakai jari jer..nak wat camne, xde bajet nak beli camera nye film roll tu..seb baik ada camera jugak dari xde ape..

Sekarang senang..digital cam ada..lepas amek terus leh tengok..kalau tak cantik delete terus pastu ambik lagi banyak2 sampai puas hati..ahaha..nak tengok terang2 pon boleh, transfer jer kat laptop..pastu kalo xclear, edit2 sket baru pegi cuci kat kedai..senang meh!

video

Anak-anak sedara aku bertuah dapat mak bapak sedara yang suka ambik2 gambar ngan video..dari korang umur 1 hari sampai lah sekarang taw..nanti biler besar leh tengok balik masa korang kecik2..boleh tengok balik macam mana mak korang tukar pampers, korang mandi, makan, berjalan, bercakap, menyanyi..tak sabar nak tunggu anak2 sedara aku besar2 nak tengok reaksi diaorang camne..

Mak aku plak sekarang guna henset 3g dah..tak maen dah mms ke, gprs ke..nak yang live punyer..senang nak tengok cucu2 membesar...kalau tak puas hati lagi guna skype ke, webcam ke..fuuu..canggih dah mak aku..besday mak aku nanti nak hadiahkan henset baru..kitaorg nak beli yang ada Android nyer..boleh wat men Farmville..ahahaha! Memang bertuah dapat anak2 macam kami..ehehe..

* Ada 3 lagi anak sedara aku..2 0rang duk di seberang..jarang dapat jumpa..isk3! sorang lagi still dalam pantang..ehehe..

Wednesday, January 12, 2011

Ada apa dengan 25?

Apa yang korang duk senyum2, jeling2, kenyit2 mata tuh? Aku taw mesti korang ingat aku nak kawen 25hb Januari ni..kan?kan? kalau tak pun cakap birthday aku 25hb ni..[besday aku 29hb july] ehehe..ke aku akan berkahwin umur 25? teng..teng..teng..

Dah..dah..xyah duk serabut2 fikir..ni hanya 25 benda tentang aku yang korang xtaw..tag dari Fatin dan Adfeez..maceh korang sbb bagi idea untuk update blog yang dah berlumut ni..=)

Apa 25 benda yang korang xtaw pasal AMJ:

1. Suke gigit-gigit kuku tanpa sedar [tetibe je kukujariku dimulutku]

2. Suke cuci muka sampai 14kali 1 hari [patutlah sabun Tia Amelia cepat abes ekh..hu3]

3. Takut lipas [baygon sentiasa disisi]

4. Rabun jauh [hanya pakai contact lens feveret kaler pure hazel atau yang biasa shj]

5. Suka baca majalah tapi tak suka baca paper [jari2 jadi hitam oh]..baca online jer xpun dengar mak citer balik..ehehe]

6. Suka kanak-kanak yang periang dan baby2

7. Mudah menangis kalau tengok orang lain menangis

8. Suka lelaki yang selalu senyum, peramah, pelik, rajin, hormat orang tua [cair siot]

9. Suka orang-orang bermata sepet [pengaruh citer Korea la nie..hu3]

10. Suka pakai seluar jeans [kesian jin xde seluo nk pakai]

11. Tak suka air jambu asam tapi suka makan buah jambu cecah asam boi

12. Suka segala-segalanya pasal negara Korea

13. Tak suka berkepit dengan henset 24jam [padahal takde kredit..ahaha]

14. Suka main game Monopoly walaupun dah ketinggalan zaman [ versi online baru download kat ovi store guna henset C3..best giler dowh!]

15. Lahh..bru 15 ker? Apa lagi 10 benda neyy nak kelentong..haih! Haa..aku tengah minum susu Omega sekarang [baik untuk jantung katenye]

16. Suka tengok artis Heliza Helmi walaupun kelakuan dan gaya pakaian dia agak pelik tapi comel lah jgk[ cer tengok facebook dia..pelik ke xpelik bagi korang]

17. Suka Lisa Surihani yang tak boleh sebut 'R'

18. Suka pergi pantai

19. Suka amek gambar banyak2 pastu kalau xcantik terus delete

20. Suka tengok pemain bola dan bila gol jerit2 tapi xpaham peraturan2 main bola

21. Eh apasal aku tulis macam skema ha? ahaha..layanzz..asal cukup 25 sudah..kali terakhir aku tulis skema2 adalah masa ujian Bahasa Melayu SPM tahun 2004..ehehe

22. Tak pandai pujuk2 orang lelaki sampai meleleh2 marayu2 sbb rasa sangat menyampss!!

23. Suka tampal2 sticker/blink2 kat almari baju, laptop, henset, buku2 [ kat henset baru dah xnak bwat takut menyesal sebab nokia 5300 dulu jadi sgt buruks!]

24. Tak suka lagu rock sebab makin pening

25. Tu dia dah 25 dah..okeh2, lastly..aku sayang blogger2 semua! tanpa aku siapalah korang..ahahah! Silap2..tanpa korang siapalah aku..=)

Selesai sudah..sekian.

Tuesday, January 11, 2011

Patut lah Facebook down semalam..ni kejadahnyer..

Facebook betul2 nak tutup ker? Siap ada Memorable Stories dah nie..MR. MZ katakan ini semuanya dusta!! Oh Farmville ku, Oh Frontierville ku..di manakah aku nak bercucuk tanam lepas ni..ayam, itik,lembu,kuda, kure-kure, arnab tuh sapa nak bagi makan? Isk3! Oh PetSo ku..bye-bye baby Suchie..dah xleh hias2 rumah kamu, kutip buah2 kat ladang kamu, beli baju cantik2 kat kamu, perabot2 rumah kamu..WuWuWuWu..tahun ni xtercapailah target 465 friends yang akan wish birthday aku..Arghhh!!!

Apakah ini? Apakah?


Poyo la lu minah..meroyan malam-malam..FB mana ada nak shut down..Gagaga..itu semua FakeFakeFake!! Okeh, ini buktinyer..dah2 jangan sebar khabar angin lagi..huhe!

*Sila klik kalau rabun ayam..=p

Gila..nampak sangat AMJ main game jer keje kat FB..ahahaha! *Mak aku dah level 53 main Farmville dol..KihKihKih!