Sunday, January 23, 2011

Zaman kegemilangan Aku

video

Bila layan lagu2 80an ni aku terbayang:

1. buah2 getah depan umah aku
..petang2 mmg konpem masuk kebun getah depan tu carik buah getah..kalo time cuti sekolah siap bangun awal pagi masuk kebun..nak cari buah getah yang paling kebal..nak lawan laga getah ngan adik beradik aku..besh! Now ni depan umah aku dah ada umah2 orang..isk3!

2. Cikedis-cikedis yang ada mainan dalam tu..Tora ke namanye..aku terjumpa kat 1 pasar tp lupa lak nak snap gambar..Cekelat dalam tu xde la nak sangat..nak mainan jerr..hu3!

3. Masuk hutan ngan semak samun cari 'buah kemunting'..sampai berebut2 oh..aku sampai rela redah semak samun yang tebal2..sampai luka-luka badan semata2 nak amek buah yang ranum2 dan gemuk2..jahanam pokok2 tu aku patah2 kan..ehehe.

4. Maen game orang2 kampung
..macam sorok lidi dalam batang pokok, baling tin, bola kaki tiga, maen lompat tali getah, bola bayang [dodgeball]..banyak siott..rindu!

5. Maen tikam-tikam..bukan tikam pisau taw, tikam kad tu..ahahah..beli kad tu 10sen..gores2 pastu tengok dapat hadiah nombor berapa..aku selalu dapat nombor banyak2..slalu dapat kopok murah jerr..benci! Jiran aku tikam sumer mengena..air tin la, air botol la, pistol mainan..aku slalu pow hadiah dia..ahaha! Sanggup oh simpan duit belanja sekolah semata2 nak beli kad tikam tu..ahaha..bengong! Walaupun hadiahnye xselumayan 4D ke, toto ke..tapi besh!

6. Maen congkak buah getah...umah aku dulu xde simen lagi..aku ngan kakak aku korek2 tanah tu buat jadi congkak..pastu masuk kebun getah lagi cari buah yang kecik2 sket..ngeee..rindunye! Sekarang umah dah bersimen bagai sampai xnampak tanah langsung..haih!

7. Main karom..letak bedak banyak2 bagi licin..senang nak buat jentik backhand..abang2 aku terer main benda nie..kalau tengok kat hujung2 papan tu sampai berlekuk2..tertonggeng2 nak cari port yang seswai nak masukkan buah masing2..dulu buah hitam ngan krim jer..skarang da kaler2 aku tengok..

8. Rakam2 suara kat radio..ni hanya aku jer wat keje nie..ahaha..konon2 nak jadi pembaca berita kat radio..kui3x! Habis aku g amek kaset2 lagu zaman2 dulu..xpdc la, macam2 lah aku xingat..aku pegi wat record suara aku baca berita..ilang sumer lagu2 xpdc..ahahah! lepas record dengar balik..ngokngek tol la..rindunyer!

Tu jelah aku ingat zaman aku dulu2..nanti teringat apa2 aku update..seksok biler aku [dan bakal anak-anak] baca blog aku nie mesti lawak..

bye2..gudnite!

Friday, January 21, 2011

Buah Kundang

Makan sikit..
Masam! Masam! Masam!

Makan sikit lagi..
Masam! Masam! Masam!

Tak sampai separuh aku makan aku dah surrender! tak tahan ouh!

Pernah makan tak buah nie? Aku xtaw lah aku makan buah ke makan cuka..ehehe.


Tapi bila fikir2 balik, saper yang buat buah ni masam? Yang aku ni plak kenapa nak mengeluh2 sebab masam. Kadang-kadang aku terlupa semua benda hidup/mati ni Allah swt yang cipta. Saper aku nak perlekeh ciptaan Dia?

Aku pernah baca 1 kisah pasal buah tembikai..mesti korang pon penah baca kan..citernya macam nie..

Suatu hari, Syaqiq al-Balkhi, seorang sufi telah membeli sebiji tembikai untuk isterinya dan ini membuatkan isterinya begitu gembira. Tetapi apabila buah tembikai itu dibelah, isinya tidak elok. Kerana itu marah-marahlah si isteri tadi kerana kecewa mendapati isi buah tembikai itu tidak seperti yang diharapkannya.

“Kepada siapa engkau tujukan marah kamu itu? Adakah kepada penjual, atau pembeli atau penanam ataupun kepada Pencipta buah tembikai itu?” tanya Syaqiq kepada isterinya.

Kemudian dengan lembut dia berkata lagi; “Wahai isteriku. Ketahuilah, si penjual itu tentu ingin agar jualannya terdiri daripada barangan yang terbaik. Si pembeli pula, tentu ingin membeli yang terbaik sahaja. Manakala si penanam, kalau mampu sudah tentu dia ingin agar hasil tanamannya yang terbaik juga. Nyatalah, bahawa marahmu itu ditujukan kepada Pencipta buah tembikai itu!! Bertakwalah engkau kepada Allah dan redhalah dengan segala ketentuannya.”



Yang ni versi comic..



Source : kisah tembikai
Images : islamic comic

Maka, renung-renungkan lah..=)

Thursday, January 20, 2011

Budak-budak sekarang bertuah

Best ah bebudak zaman sekarang..dulu-dulu masa aku belajar mengira, mak aku xde masa nak ambik2 video pakai henset..henset pon xde apatah lagi nak ambik video..isk3! Dulu zaman2 80an henset dah ada video ke eh? ehehe..la ni bapak segala video ade! Haih!

video

Adik beradik aku 8 orang..boleh kata family aku nie cukup-cukup makan jer..mak aku cakap anak 1st sampai ke-5 memang agak susah la jugak...masa anak ke-6 [aku] dan adik-adik kira dah stabil..tu pon kadang-kadang kena bajet..beza umur kitaorang pon xde beza sangat..2,3 tahun jer..kalau nak kira gambar aku masa kecik2 boleh kira pakai jari jer..nak wat camne, xde bajet nak beli camera nye film roll tu..seb baik ada camera jugak dari xde ape..

Sekarang senang..digital cam ada..lepas amek terus leh tengok..kalau tak cantik delete terus pastu ambik lagi banyak2 sampai puas hati..ahaha..nak tengok terang2 pon boleh, transfer jer kat laptop..pastu kalo xclear, edit2 sket baru pegi cuci kat kedai..senang meh!

video

Anak-anak sedara aku bertuah dapat mak bapak sedara yang suka ambik2 gambar ngan video..dari korang umur 1 hari sampai lah sekarang taw..nanti biler besar leh tengok balik masa korang kecik2..boleh tengok balik macam mana mak korang tukar pampers, korang mandi, makan, berjalan, bercakap, menyanyi..tak sabar nak tunggu anak2 sedara aku besar2 nak tengok reaksi diaorang camne..

Mak aku plak sekarang guna henset 3g dah..tak maen dah mms ke, gprs ke..nak yang live punyer..senang nak tengok cucu2 membesar...kalau tak puas hati lagi guna skype ke, webcam ke..fuuu..canggih dah mak aku..besday mak aku nanti nak hadiahkan henset baru..kitaorg nak beli yang ada Android nyer..boleh wat men Farmville..ahahaha! Memang bertuah dapat anak2 macam kami..ehehe..

* Ada 3 lagi anak sedara aku..2 0rang duk di seberang..jarang dapat jumpa..isk3! sorang lagi still dalam pantang..ehehe..

Wednesday, January 12, 2011

Ada apa dengan 25?

Apa yang korang duk senyum2, jeling2, kenyit2 mata tuh? Aku taw mesti korang ingat aku nak kawen 25hb Januari ni..kan?kan? kalau tak pun cakap birthday aku 25hb ni..[besday aku 29hb july] ehehe..ke aku akan berkahwin umur 25? teng..teng..teng..

Dah..dah..xyah duk serabut2 fikir..ni hanya 25 benda tentang aku yang korang xtaw..tag dari Fatin dan Adfeez..maceh korang sbb bagi idea untuk update blog yang dah berlumut ni..=)

Apa 25 benda yang korang xtaw pasal AMJ:

1. Suke gigit-gigit kuku tanpa sedar [tetibe je kukujariku dimulutku]

2. Suke cuci muka sampai 14kali 1 hari [patutlah sabun Tia Amelia cepat abes ekh..hu3]

3. Takut lipas [baygon sentiasa disisi]

4. Rabun jauh [hanya pakai contact lens feveret kaler pure hazel atau yang biasa shj]

5. Suka baca majalah tapi tak suka baca paper [jari2 jadi hitam oh]..baca online jer xpun dengar mak citer balik..ehehe]

6. Suka kanak-kanak yang periang dan baby2

7. Mudah menangis kalau tengok orang lain menangis

8. Suka lelaki yang selalu senyum, peramah, pelik, rajin, hormat orang tua [cair siot]

9. Suka orang-orang bermata sepet [pengaruh citer Korea la nie..hu3]

10. Suka pakai seluar jeans [kesian jin xde seluo nk pakai]

11. Tak suka air jambu asam tapi suka makan buah jambu cecah asam boi

12. Suka segala-segalanya pasal negara Korea

13. Tak suka berkepit dengan henset 24jam [padahal takde kredit..ahaha]

14. Suka main game Monopoly walaupun dah ketinggalan zaman [ versi online baru download kat ovi store guna henset C3..best giler dowh!]

15. Lahh..bru 15 ker? Apa lagi 10 benda neyy nak kelentong..haih! Haa..aku tengah minum susu Omega sekarang [baik untuk jantung katenye]

16. Suka tengok artis Heliza Helmi walaupun kelakuan dan gaya pakaian dia agak pelik tapi comel lah jgk[ cer tengok facebook dia..pelik ke xpelik bagi korang]

17. Suka Lisa Surihani yang tak boleh sebut 'R'

18. Suka pergi pantai

19. Suka amek gambar banyak2 pastu kalau xcantik terus delete

20. Suka tengok pemain bola dan bila gol jerit2 tapi xpaham peraturan2 main bola

21. Eh apasal aku tulis macam skema ha? ahaha..layanzz..asal cukup 25 sudah..kali terakhir aku tulis skema2 adalah masa ujian Bahasa Melayu SPM tahun 2004..ehehe

22. Tak pandai pujuk2 orang lelaki sampai meleleh2 marayu2 sbb rasa sangat menyampss!!

23. Suka tampal2 sticker/blink2 kat almari baju, laptop, henset, buku2 [ kat henset baru dah xnak bwat takut menyesal sebab nokia 5300 dulu jadi sgt buruks!]

24. Tak suka lagu rock sebab makin pening

25. Tu dia dah 25 dah..okeh2, lastly..aku sayang blogger2 semua! tanpa aku siapalah korang..ahahah! Silap2..tanpa korang siapalah aku..=)

Selesai sudah..sekian.

Tuesday, January 11, 2011

Patut lah Facebook down semalam..ni kejadahnyer..

Facebook betul2 nak tutup ker? Siap ada Memorable Stories dah nie..MR. MZ katakan ini semuanya dusta!! Oh Farmville ku, Oh Frontierville ku..di manakah aku nak bercucuk tanam lepas ni..ayam, itik,lembu,kuda, kure-kure, arnab tuh sapa nak bagi makan? Isk3! Oh PetSo ku..bye-bye baby Suchie..dah xleh hias2 rumah kamu, kutip buah2 kat ladang kamu, beli baju cantik2 kat kamu, perabot2 rumah kamu..WuWuWuWu..tahun ni xtercapailah target 465 friends yang akan wish birthday aku..Arghhh!!!

Apakah ini? Apakah?


Poyo la lu minah..meroyan malam-malam..FB mana ada nak shut down..Gagaga..itu semua FakeFakeFake!! Okeh, ini buktinyer..dah2 jangan sebar khabar angin lagi..huhe!

*Sila klik kalau rabun ayam..=p

Gila..nampak sangat AMJ main game jer keje kat FB..ahahaha! *Mak aku dah level 53 main Farmville dol..KihKihKih!