Sunday, January 23, 2011

Zaman kegemilangan Aku

video

Bila layan lagu2 80an ni aku terbayang:

1. buah2 getah depan umah aku
..petang2 mmg konpem masuk kebun getah depan tu carik buah getah..kalo time cuti sekolah siap bangun awal pagi masuk kebun..nak cari buah getah yang paling kebal..nak lawan laga getah ngan adik beradik aku..besh! Now ni depan umah aku dah ada umah2 orang..isk3!

2. Cikedis-cikedis yang ada mainan dalam tu..Tora ke namanye..aku terjumpa kat 1 pasar tp lupa lak nak snap gambar..Cekelat dalam tu xde la nak sangat..nak mainan jerr..hu3!

3. Masuk hutan ngan semak samun cari 'buah kemunting'..sampai berebut2 oh..aku sampai rela redah semak samun yang tebal2..sampai luka-luka badan semata2 nak amek buah yang ranum2 dan gemuk2..jahanam pokok2 tu aku patah2 kan..ehehe.

4. Maen game orang2 kampung
..macam sorok lidi dalam batang pokok, baling tin, bola kaki tiga, maen lompat tali getah, bola bayang [dodgeball]..banyak siott..rindu!

5. Maen tikam-tikam..bukan tikam pisau taw, tikam kad tu..ahahah..beli kad tu 10sen..gores2 pastu tengok dapat hadiah nombor berapa..aku selalu dapat nombor banyak2..slalu dapat kopok murah jerr..benci! Jiran aku tikam sumer mengena..air tin la, air botol la, pistol mainan..aku slalu pow hadiah dia..ahaha! Sanggup oh simpan duit belanja sekolah semata2 nak beli kad tikam tu..ahaha..bengong! Walaupun hadiahnye xselumayan 4D ke, toto ke..tapi besh!

6. Maen congkak buah getah...umah aku dulu xde simen lagi..aku ngan kakak aku korek2 tanah tu buat jadi congkak..pastu masuk kebun getah lagi cari buah yang kecik2 sket..ngeee..rindunye! Sekarang umah dah bersimen bagai sampai xnampak tanah langsung..haih!

7. Main karom..letak bedak banyak2 bagi licin..senang nak buat jentik backhand..abang2 aku terer main benda nie..kalau tengok kat hujung2 papan tu sampai berlekuk2..tertonggeng2 nak cari port yang seswai nak masukkan buah masing2..dulu buah hitam ngan krim jer..skarang da kaler2 aku tengok..

8. Rakam2 suara kat radio..ni hanya aku jer wat keje nie..ahaha..konon2 nak jadi pembaca berita kat radio..kui3x! Habis aku g amek kaset2 lagu zaman2 dulu..xpdc la, macam2 lah aku xingat..aku pegi wat record suara aku baca berita..ilang sumer lagu2 xpdc..ahahah! lepas record dengar balik..ngokngek tol la..rindunyer!

Tu jelah aku ingat zaman aku dulu2..nanti teringat apa2 aku update..seksok biler aku [dan bakal anak-anak] baca blog aku nie mesti lawak..

bye2..gudnite!

2 comments:

AH7 said...

paling rindu main pemadam..lawan pemadam getah...penah menang dpt dkt 100 pemadam bermodalkn 1pemadam

awekmerahjambu said...

eh eh yelahh..lupa plak yg men pemadam..tapi tu mainan dak laki..terer oh..pastu pemadam bnyk2 wat pe je?

*nanti nak update mainan msa skolah lak..